Winterbanden in Europa

De wetgeving inzake het gebruik van winterbanden in de diverse Europese is tamelijk ondoorzichtig. Waar zijn winterbanden verplicht, waar niet en waar volstaan sneeuwkettingen? Autoplaza Kannemans bied je een beknopt overzicht. En wil je zelf rijden op winterbanden in de komende periode? Maak dan een afspraak.

Er zijn landen, zoals Nederland, België en Frankrijk, waar er geen verplichting is tot het gebruik van winterbanden. Aanbevolen is dat echter vaak wel.

europa

Dan zijn er landen die een vaste periode omschreven hebben, zoals Oostenrijk, waar winterbanden vanaf 1 november tot 15 april verplicht zijn. Sneeuwkettingen op de aandrijfwielen mag ook, maar deze belemmeren uw mogelijke snelheid natuurlijk wel.

Vervolgens zijn er landen die enigszins vaag spreken van verplichting bij ‘winterse omstandigheden’. In Duitsland is dat bijvoorbeeld zo, maar daar zijn all weather banden – ook wel vierseizoensbanden genoemd - en banden met een M+S logo ook toegestaan.

In Luxemburg geldt het verplicht gebruik van winterbanden bij ijzel, sneeuw of vorst.

Verder zijn er landen die de wetgeving op dit gebied helemaal onduidelijk hebben. Zo kent Zwitserland geen verplichting tot de montage van winterbanden maar als iemand vanwege zomerbanden overlast veroorzaakt, riskeert hij wel een boete.

Het wordt nog ingewikkelder als we de regels van bepaalde berggebieden erbij betrekken. In sommige landen zijn sneeuwkettingen bij winters weer verplicht in bergachtige streken. Die moet u dus altijd meenemen als u op wintersport gaat.

Wie geen enkel risico wil lopen in het buitenland en ook nog eens veiliger in de koude seizoenen wil rijden, speelt op zeker door de montage van winterbanden als de temperatuur onder de zeven graden Celsius daalt.

winterbanden2

Het is overigens opvallend dat Europese landen als Zweden, Noorwegen en Finland langdurig last hebben van vorst en sneeuw maar geen van deze Scandinavische landen heeft het gebruik van winterbanden in zijn verkeerswetgeving opgenomen. Blijkbaar is gebruik van winterbanden daar zo vanzelfsprekend, dat het niet in regelgeving verpakt hoeft te worden.

Lees meer over winterbanden

Airco reinigen en vullen

car-1393804_1920 (1)Het is verstandig uw airco minimaal eens per 4 jaar bij te laten vullen en sowieso elk jaar te laten checken. Autoplaza Kannemans is gespecialiseerd in het reinigen en vullen van airco's. Bij ons heeft u een airco servicebeurt vanaf € 49,-.

Occasions