Versnellingsbak

Versnellingsbak

Een auto heeft diverse tandwielen van verschillende formaten. Echter zijn ze bij een auto niet meteen zichtbaar, maar zijn ze goed verstopt in de versnellingsbak.

Het doel blijft hetzelfde: bij een bepaalde snelheid moet er een optimale trekkracht overgebracht worden op de wielen.

 

Er bestaan twee verschillende soorten versnellingsbakken. Een handgeschakelde versnellingsbak en een automatische versnellingsbak. In dit artikel geven we meer informatie over deze twee soorten en wat u moet doen als uw versnellingsbak het niet meer goed doet.

De handgeschakelde bak

De handgeschakelde versnellingsbak is een handbak die u zelf dient te bedienen. Een voordeel van deze handbak is dat deze goedkoper is dan een automaat. De auto rijdt ook zuiniger. Daarnaast is de handbak goedkoper in onderhoud en robuuster dan een automaat. Tevens bepaalt u zelf het schakelmoment. Hierdoor heeft u meer controle over de auto. Voor echte autofanaten is dit een groot voordeel.

De automatische versnellingsbak

De automatische versnellingsbak is een automaat. Deze werkt in de grote lijnen hetzelfde als de handbak. Alleen het schakelen gaat iets anders, omdat bij een automaat dit automatisch gebeurt.

Een automaat geeft gemak en comfort. In files of bij stoplichten hoeft u niet voortdurend te schakelen. Echter heeft de automaat ook diverse nadelen. Zo ligt het benzineverbruik hoger dan bij een handbak. Gemiddeld zo'n 20% hoger. Daarnaast is een automaat duurder in de aanschaf en in het onderhoud.

Een automaat is met name geschikt voor autorijders die veel onderweg zijn. Of voor mensen die het niet erg vinden een stukje controle weg te geven.

Kapotte versnellingsbak

Schakelt uw versnellingsbak niet meer soepel? Of maakt het een krakend geluid? Dit kan verschillende oorzaken hebben:

Als uw handbak of automaat kapot is of niet meer naar behoren werkt dan kunt u deze laten repareren bij een garage Autoplaza Kannemans helpt u graag verder en zorgt dat uw versnellingsbak weer naar behoren werkt. Neem voor meer informatie contact met ons op en maak vandaag nog een afspraak.

Bewaren

Bewaren