De juiste motorolie kiezen

Motorolie is een belangrijk onderdeel van de auto. Het zorgt voor een goede werking. Er zijn verschillende soorten motorolie. Welke olie precies geschikt is voor welke auto is niet altijd even duidelijk. In dit artikel geven we meer informatie over de soorten motorolie en vertellen we u waar u op moet letten bij het kopen van motorolie.

motorolieMinerale en synthetische motorolie

Minerale olie is een natuurlijk product. Het komt rechtstreeks uit de grond en wordt voor verschillende doeleinden gebruikt. Zo wordt het voor cosmetica gebruikt maar ook als motorolie. Het is de goedkoopste soort motorolie.

Synthetische motorolie daarentegen is een stuk duurder. Deze motorolie is duurder omdat de productie bestaat uit een ingewikkeld chemisch proces. Echter is de basis van deze olie wel de minerale olie.

De chemische wijzigingen in synthetische olie zorgen ervoor dat de olie langer mee gaat waardoor auto’s meer kilometers kunnen maken voordat ze de olie moeten vervangen. Een ander voordeel van de synthetische olie is dat de olie minder gevoelig is voor temperatuurschommelingen. De olie behoudt zijn eigenschappen dus zowel op koude als warme dagen.

Temperatuur aanduiding

Als u van plan bent nieuwe olie te kopen moet u rekening houden met de temperatuur die erop staat weergegeven. De letters en de cijfers op een bus met olie geven de stroperigheid van de olie aan. Dit wordt ook wel de viscositeit genoemd. Alle olie wordt daarvoor getest op 98.8 graden Celsius. Dit is de gemiddelde temperatuur van een motor. Aan de hand hiervan krijgt de olie een cijfer tussen de 20 of 60 toegewezen.

Advies nodig?

Als u twijfelt welke olie voor uw auto geschikt is, raden wij u aan advies in te winnen van een autospecialist. Autoplaza Kannemans helpt u graag te bepalen welke motorolie voor uw auto geschikt is.