Grote en kleine beurt

Voor iedere auto is het belangrijk om tijdig noodzakelijk onderhoud te laten uitvoeren. Hierbij is er niet echt meer sprake van een grote en kleine beurt, maar is de kilometerstand van de auto bepalend voor het benodigde onderhoud. Los van het reguliere onderhoud blijft het belangrijk om regelmatig de staat van de banden te controleren en zo nodig tussentijds te vervangen.

Grote en kleine beurt

Het onderhoud van een auto is te verdelen in vier categorieën.
grote en kleine beurt

Jaarlijkse inspectie

Bij de jaarlijkse inspectie worden onder anderen de remmen, verlichting en ophanging gecontroleerd. Daarnaast is het vervangen van de motorolie en filter noodzakelijk om de motor optimaal te laten werken en zal de garage andere vloeistoffen zoals remvloeistof periodiek verversen.

Vervangen van versleten onderdelen

Auto onderdelen slijten. Denk hierbij aan de remschijven, remblokken of koppelingsplaat. Hoe snel dit gebeurt is afhankelijk van verschillende factoren (zoals rijgedrag, hoe vaak er in de auto gereden wordt en waar er gereden wordt. Meer hierover lees je in het artikel Garage in Amersfoort reparaties remmen). Tijdens de onderhoudsbeurt vervangt de garage deze onderdelen als dat nodig is.

Vervanging van onderdelen aan de hand van verreden kilometers

De fabrikant bepaalt voor ieder autotype wanneer bepaalde onderdelen aan vervanging toe zijn. Het kan hierbij gaan om de leeftijd of om de hoeveelheid verreden kilometers, afhankelijk van wat het eerst is bereikt. De distributieriem is hiervan een goed voorbeeld.

Onvoorziene reparaties

Iedere auto kan te maken krijgen met onverwachtse defecten. Reparatie is noodzakelijk om de auto in goede conditie te houden. Een waterpomp kan bijvoorbeeld gaan lekken, een vering kan kapot gaan of de aandrijfas kan defect raken.

grote en kleine beurt
Periodiek onderhoud van de auto geeft niet alleen een veilig en goed rijdend voertuig, maar is ook van invloed indien er sprake is van verkoop of inruil. Een auto met een volledig ingevuld en bijgehouden onderhoudsboekje is een bewijs van betrouwbaarheid waardoor de verkoop- of inruilprijs zal stijgen.

Zelf controleren

Los van de vaste onderhoudsbeurten is het verstandig om regelmatig zelf het oliepeil te controleren en zo nodig aan te vullen. Dit is zeker het geval indien er sprake is van een verversingsinterval van minimaal 30.000 km.

Controleer de spanning en het profiel van de banden ook regelmatig. Bij 1,6 millimeter moet je de banden wettelijk laten vervangen, maar er wordt aangeraden om dit bij 2 millimeter al te doen. Meer weten over banden en wanneer je ze moet vervangen? Bekijk het artikel banden vervangen.

Grote en kleine beurt Autoplaza Kannemans

Bij Autoplaza Kannemans kunt u terecht voor zowel de grote als de kleine beurt. Maak direct een afspraak!